8 tips voor het organiseren van een schoolreisje

Ben je bezig met het organiseren van een schoolreisje? Een goede werkweek of schoolreis organiseren kan soms een hele opgave zijn. Zeker wanneer je een schoolreisje organiseert naar het buitenland. Het kost tijd en er is specifieke kennis voor nodig. Wij geven je 8 tips!

Bepaal het doel van het schoolreisje

Mag het schoolreisje puur om plezier gaan of moet het juist educatief zijn? Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk. Bij het bepalen van de bestemming moet je het doel goed in je achterhoofd houden.

Denk aan de leeftijdsverschillen

Het is belangrijk dat je rekening houdt met de leeftijdsverschillen. Kinderen uit groep 1 en 2 hebben hele andere behoeften dan de oudere leerlingen. Kies voor een bestemming die uitdagend en leuk is voor alle leeftijden.

Denk goed na over het vervoer

Het meest ideale is om de leerlingen te vervoeren met een touringcar. Het gebeurt ook nog vaak dat de begeleiders of ouders de kinderen zelf gaan vervoeren, hierdoor neemt de kans op incidenten toe. Ieder voertuig kan afhankelijk van elkaar betrokken raken bij een ongeval. Voor een schoolreisje naar het buitenland zijn minder mogelijkheden. Het is haast geen optie om een grote groep te verplaatsen met meerdere auto’s. In dat geval kom je al gauw uit bij een touringcar.

Voor het regelen van een touringcar, moet je in ieder geval aan de volgende zaken denken:

  • Hoe lang van tevoren moeten de bussen gereserveerd worden?
  • Hoe lang van tevoren moeten de bussen klaarstaan?
  • Wat is een veilig opstappunt?
  • Kunnen de ouders hun kinderen hier ook veilig uitzwaaien?
  • Hoe lang duurt het instappen?
  • Hoe deel je de bus in? Mogen de leerlingen dit zelf bepalen of maak je een indeling?

Bepaal het budget

Weet je wat de financiële mogelijkheden zijn voor het schoolreisje? De schoolleiding kan je daar meer informatie over geven. Er zijn altijd ouders voor wie de reis niet betaalbaar is. Overleg met deze ouders wat haalbaar is voor ze.

Voldoende begeleiding geregeld voor het schoolreisje?

Is er voldoende (en geschikte) begeleiding vanuit school voor het schoolreisje? Als dat niet het geval is, moet je extra begeleiding regelen. Begin op tijd met het werven van ouders of andere begeleiders.

De docent bepaalt de groepsindeling

Deel leerlingen en klassen op in groepen en wijs aan iedere groep een begeleider toe. De grootte van de groep hangt af van de leeftijd en het reisdoel. Maak van tevoren afspraken, zoals de verzameltijden en plaatsen waar iedereen bijeen moet komen.

Draag herkenbare kleding tijdens het schoolreisje

Een handige manier om leerlingen gemakkelijk te kunnen vinden tijdens een schoolreisje, is herkenbare en opvallende kleding. Denk aan shirtjes met een opdruk van de schoolnaam of andere opvallende hesjes.

Informeer de ouders op tijd

Let erop dat de ouders op tijd worden geïnformeerd over het schoolreisje. Dan kunnen ze zaken op tijd regelen. Daarnaast is het handig als ouders mee willen als begeleider. Geef duidelijk aan wanneer de schoolreis gaat plaatsvinden, hoe lang het gaat duren, wat ze mee moeten nemen (en wat absoluut niet) en wat de ouderbijdrage voor het schoolreisje wordt.

Hulp nodig bij het organiseren van het schoolreisje?

Wil je een schoolreisje naar het buitenland organiseren waarin alles tot in de puntjes is geregeld? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag om een leuke, goed verzorgde reis met een educatief programma samen te stellen.

Brochure aanvragen

Inschrijven nieuwsbrief

vul a.u.b. uw naam in
Vul a.u.b. uw achternaam in.
Vul a.u.b. je e-mailadres in.
Ga a.u.b. akkoord.
Maak a.u.b. de juiste keuze.

Keurmerken

Keurmerk Touringcar

Partners

Ardmore
PGL
Kingswood
ETS Travel heeft voor Kingswood en PGL het alleenrecht om hun product op de Nederlandse markt te voeren. Deze zijn geaccrediteerd door ABTA en British Counsil.

Thema schoolreizen

Nieuwsbrief

Alle rechten voorbehouden ©ETS Travel